Головним принципом Закону стало правило: усе, що написано на етикетці, має відповідати дійсності. У ньому прописані вимоги до шрифту, інформації про заморожування, склад продуктів та штрафи за порушення Закону.

Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, з 6 серпня почав діяти Закон “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”. Він прописує чіткі та зрозумілі правила, які дозволяють нам отримати вичерпну інформацію про харчові продукти, і таким чином подбати про своє здоров’я і захистити права.

Зокрема, закон забороняє використовувати відомості, які можуть ввести споживача в оману. Вказана заборона поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів.

В управлінні також зазначили, що документ встановлює вимоги щодо розбірливості інформації, це стосується: розміру шрифту, який застосовують при характеристиці продукції; інформування споживача про те, чи піддавався продукт заморожуванню й розморожуванню, а також запровадження однакових вимог до надання відомостей про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційним способом (зокрема з застосуванням засобів дистанційного зв’язку), та продукції, яку реалізують у магазині.

Особливо важливим у цьому законі є пункт про перелік інгредієнтів: мають бути вказані всі компоненти, які є у складі продукту, зокрема різноманітні добавки, ГМО та глютен. Якщо виробник щось приховав – це порушення законодавства.

Інформація на товарі не повинна приписувати будь-яким харчовим продуктам, крім природних мінеральних вод та продукції для спеціальних медичних цілей, властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань.

“За наявності у продукції генетично модифікованих організмів, якщо їх частка перевищує 0,9 відсотка в будь-якому інгредієнті продукту, його маркування повинно включати позначку “з ГМО”, – повідомляють в управлінні.

Крім того, документ передбачає інформування споживача про алергени, продукцію, продаж якої здійснюється дистанційно, про використання у харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження, зокрема пальмової олії.

Закон передбачає, що у разі використання в ковбасах і сосисках неїстівних оболонок надання інформації про це є обов’язковим.

Для операторів ринку харчових продуктів, котрі порушать вказані вище вимоги, передбачена відповідальність. Так, надання неточної, неправдивої інформації про продукт, зміна відомостей про нього тягне за собою штраф: для юридичних осіб у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (62,6 тис. грн); для фізичних осіб-підприємців – 10 мінімальних зарплат (41,7 тис. грн).

Обов’язкова інформація про харчові продукти має бути розміщена на видному місці, повинна бути чіткою і розбірливою і надаватись державною мовою.

Читайте також: фахівці нагадують чернівчанам, що купатися у річці Прут заборонено.

Author

Write A Comment