Довідково. Близько 2% людей у ​​всьому світі мають алергію на отруту жалких комах: оси, бджоли, джмеля. Для таких людей навіть укус однієї комахи може мати серйозні наслідки.

Алергічна реакція виражається у вигляді: кропив’янки, набряків, задишки, болів у животі, нудоти, блювоти, високої температури, судом тіла, короткочасної втрати свідомості. Набряк язика і гортані, якщо укус припав на ці місця, може викликати задуху. У цьому випадку необхідна екстрена допомога медиків.

До слова, алергічна реакція не виникає після першого укусу жалкої комахи. Однак після кожного наступного укусу вона буде ставати все більш важкою.

Якщо у потерпілого не спостерігається гострої алергічної реакції, першу допомогу можна надати на місці.

Вас вкусила оса: що робити насамперед?

Крок перший: ПОЗБУДЬТЕСЯ ЖАЛА. При укусі бджоли або оси необхідно якомога швидше витягнути жало. Продезінфікуйте ранку та інструмент, за допомогою якого ви будете це робити (наприклад, пінцет), щоб не занести в кров інфекцію. Пам’ятайте: якщо бджола завжди залишає жало в тілі людини, то оса – у рідкісних випадках.

Крок другий: ВИДАЛІТЬ ОТРУТУ. Після того, як жало вилучено, постарайтеся видавити з ранки отруту.

Крок третій: ЗУПИНІТЬ ПОШИРЕННЯ ОТРУТИ, ЩО ЗАЛИШИЛАСЯ. Для цього на місце набряку покладіть грілку з холодною водою або мокрий рушник. Це сповільнить всмоктування отрути. Також можете поставити на місце укусу компрес з розчином харчової соди (1 чайна ложка на 1 склянку води) і залишити його на 15-20 хвилин. Витягнути залишки отрути допоможе прикладений до місця укусу шматочок змоченого цукру.

Крок четвертий: ЗНІМІТЬ БІЛЬ І НАБРЯК. Як знеболюючі аптечні засоби підійдуть «Аспірин», «Ібупрофен», «Парацетамол». Якщо почалася алергічна реакція, то необхідно прийняти антигістамінний препарат. Якщо набряк занадто великий, ситуацію можна виправити, прийнявши «Димедрол».

Якщо ви виявили, що на місці укусу утворився великий набряк, при цьому його супроводжують інші загострені симптоми: задишка, прискорене серцебиття, судоми, підвищена температура, негайно зверніться до лікаря. За інформацією EtCetera.

Фото ГУ ДСНС України в Рівненській області

Читайте нас в Телеграмі:https://t.me/Rivne0362ua

Author

Write A Comment