Літо – пора, коли довгоочікуваний відпочинок у теплі дні може зіпсувати присутність комарів. Ці комахи люблять темні кутки у помешканні, нежитлові приміщення (підвал, склад) з підвищеною вологістю, огородження для сміттєвих контейнерів, густу рослинність, приваблює їх і темний одяг.

Сайт 032.ua зібрав для читачів добірку порад від фахівців, що потрібно робити, аби комарі не докучали в оселі чи на природі.

Спецзасоби

Найпростіший спосіб – купити собі звичайний розпилювач/лосьйон від комарів чи автоматичний аналог – електрофумігатор та поставити його у кімнатах, де найчастіше перебувають люди. Слід зазначити, що в літню пору ці продукту користуються підвищеним попитом у магазинах, тож запасатися ним потрібно заздалегідь. Є можливість придбати товар через інтернет. Вартість таких продуктів коливається від 15 – 20 до 300 і більше гривень.

Сітки

Ще один простий спосіб захистити своє помешкання від комарів, але при цьому мати можливість провітрювати кімнати – поставити антимоскітні сітки на вікна та двері. Середній рулон такої сітки коштує в межах 50 – 100 грн. Можна скористатись і більш дешевим способом: почепиити на вікна марлю, вартість якої – від 14 грн за упаковку.

Пастки для комарів

Винахідливі люди знайшли спосіб позбутися від комарів, заманивши їх у пастку. Для цього у пластикові пляшці слід перемішати цукор та дріжджі: суміш виділяє вуглекислий газ, який приваблює цих комах. Після того, як вони потраплять у пастку, достатньо просто закрити пляшку кришкою.

Рослини у горщиках

Своєрідний “лайфхак” для господинь – це герань чи томати на підвіконнях. Аромат цих рослин, а також – нагідок, матіоли, анісу, черемхи, валер’янки, горобини, волоських горіхів, евкаліпту, кедру, які можна висадити удома в горщиках чи біля вікна, якщо у вас приватне помешкання,  завадить комарям потрапити у ваш дім.

Ефірні олії

Якщо ви не хочете чи не маєте змоги виростити рослини самотужки, у нагоді можуть стати ефірні олійки з переліченими вище запахами. Підійде також аромат ялівця та інших хвойних, лимонної трави (цитронелли), цитрусових. Ціна за одну баночку олійки починається від 15 – 20 грн і більше.

Читайте також: “Єдиний, з ким ти проведеш літні ночі — комар”: дотепні фотожаби про комарів від львів’ян

Тютюн

Фахівці зауважують, що комарів відлякує і запах тютюну, тож якщо ви полюбляєте палити, вам комарі можуть бути не страшні.

Домашній лосьйон від комарів

Виготовити засіб проти мініатюрних кровопивць можна і в домашніх умовах. Для цього вам знадобляться ефірні олійки, вода та яблучний оцет, який вб’є бактерії та запахи, що приваблюють москітів.

У пляшці з розпилювачем на 250 мл слід змішати: 120 мл яблучного оцту; 100 мл води; 100 крапель ефірної олійки цітронелли; 50 крапель ефірної олійки евкаліпта лимонного; 50 крапель гвоздичної олійки. Перед нанесенням на шкіру потрібно струсити баночку та для перевірки на алергію спершу випробувати її на невеликій ділянці тіла.

Правильно підібраний одяг

Якщо ви зібрались на природу, пам’ятайте – найкращий захист від комарів – це правильно підібраний одяг. Це має бути вбрання зі світлої щільної тканини, з довгими рукавами та закриті штани – щоби відкритого тіла було мінімум.

Антикомарині браслети та пластирі

Відносно новий винахід у боротьбі з комарями – це спеціальні браслети, які відлякують комарів упродовж 40 годин. Вартість таких аксесуарів – від 15 до 125 гривень. Вже після укусу комарів можна використати “антикомариний” пластир, який виготовляють на основі різних спреїв від комарів, але перед використанням цих засобів потрібно проконсультуватися з лікарем.

Дезінсекція

Крайній захід, який спрямований на знищення комарів у житлових та господарських будівлях – це дезінсекція. Її проводять виключно представники уповноважених органів з метою запобігання розповсюдженню небезпечних хвороб, як-то: малярія, енцефаліт, жовта лихоманка та інші. В Україні налічується близько 150 видів комарів, серед яких є і малярійний комар (Anopheles).

Читайте також: ТЕСТ: чи зможете знайти всіх комарів?

Для знищення водяних фаз комарів проводять ларвіцидну обробку відкритих водойм, водойм у підвальних приміщеннях тощо. У Львові такі послуги надає ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”.

Що робити, якщо комар таки вкусив?

Якщо вам таки не вдалося вберегтися від укусу комара, слід насамперед зменшити почервоніння та свербіж. Для цього знадобляться спеціальні креми чи лосьйони, дітям підійде гель на основі алое вера. Згодяться і “народні” методи, наприклад – настій з нагідок чи розчин соди (1 ст. л.) з водою та лимонним соком. Ефективною може бути і “домашня паста” з 2 таблеток аспірину, розмішаних з водою.

Справиться з укусом комара і звичайний лід, сметана або запарене й охолоджене листя чорного чаю, а також – невелика кількість зубної пасти, нанесена на місце укусу наніч. А якщо ви на природі – не забувайте про лікувальні властивості подорожника.

Читайте також: 7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ТА ВВАЖАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ

Author

Write A Comment